Toni Strubell i Trueta


març 18
- A què és degut el seu viatge a Catalunya?
 
He estat convidat pel Cercle d’Estudis Sobiranistes que fundava la seva delegació gironina i els companys de Solidaritat Catalana per la Independència m’han invitat a intervenir en actes a Barcelona i Girona. M’ha encantat veure l’entusiasme que aixeca la causa independentista a Catalunya. Me’n torno a casa amb les bateries carregades.

 
- Com s'aconseguirà realment la independència de Catalunya?
 
Els millors passos serien en la direcció d’aconseguir la unitat de les forces independentistes. Però per fer independentisme, no altra cosa! L’èxit del SNP es deu al fet que s’han unit tots els colors del nacionalisme escocès en pro d’una política clarament independentista. No cal que hi hagi un sol partit, una sola opció electoral. Però si una estratègia de cooperació entre tots els que volen veure Catalunya independent, sense obstaculitzacions.
 
- La crisi econòmica que viu ara Catalunya és degut a la crisi mundial o a pertànyer a Espanya?
 
 Cap país, ni gran ni petit, no és immune a la crisi. Però si mirem els reptes mes acusats i a llarg termini dels que té al davant l’economia catalana, el cert és que l’statu quo constitucional espanyol imposat és un greu obstacle per a Catalunya. Les bases de l’economia catalana, els seus nivells d’innovació i emprenedoria son impressionants fins i tot a nivell global. El problema està en la manca d’inversió en les infraestructures públiques que pateix el país degut en gran part a l’espoliació fiscal a què es veu sotmès. Vol dir que els avantatges naturals de Catalunya no es poden desenvolupar i es veuen sospitosament blocats per una Espanya que ni fa ni deixa fer
 
-  Són més eficaços els estats petits?
 
Cada vegada creix el nombre de petits estats que es creen al mon. No és cap accident. Reflecteix el desig fonamental de la gent, present a totes les cultures, de voler decidir el seu propi futur nacional. També reflecteix els avantatges reals que el fet de ser un petit estat sobirà pot aportar en termes de desenvolupament econòmic, igualtat i qualitat de vida. Els estats petits funcionen bé en el món modern.
 
 
- Per tant, Europa guanya si té més estats petits al seu si?
 
A l’informe “Flotilla Report” que vaig realitzar per a l’eurodiputada Jill Evans, vaig exposar que Europa té un avantatge en el gran nombre de països petits que té. Tal com ho demostren les xifres, els països petits tenen avantatges econòmics molt concrets que els fa més dinàmics. Europa, per tal d’explotar aquests avantatges, cal que es vegi com una flota de petits vaixells més que no pas com un sol portaavions que intenta competir amb la Xina i els Estats Units en virtut del seva mida. El gran valor d’Europa és la seva diversitat.
 
- Quina és la solució europea comuna per no deixar que les regions més pobres com Andalusia, facin que Catalunya pagui tota sola pels problemes de la resta d'Espanya?
 
És important que tinguem un sistema per assegurar la solidaritat econòmica entre rics i pobres a la UE. El mecanisme per fer-ho hauria de ser una programa de polítiques regionals i fons estructurals que de moment només rep una petita part del pressupost europeu. Si una Catalunya independent -tal que podem esperar- fos un estat pròsper de la UE, contribuiria netament als fons regionals per al desenvolupament de regions més pobres no sols dins l’Estat espanyol, sinó a tota la UE. Seria una manera més justa i transparent d’assegurar la solidaritat sense acumular el pes sobre Catañlunya a través de l’espoli fiscal.
 
- Europa ajudaria a Catalunya a ser independent?
 
Si el desig del poble català per convertir-se en estat independent es fa palès en un referèndum o en un vot majoritari del Parlament català, després d’unes eleccions en què forces com Solidaritat pugessin, no m’imagino que cap circumstancia pogués portar les institucions de la UE a rebutjar la independència de Catalunya. No oblidem que la democràcia és la base de la UE.
 
 
- Quins aliats externs necessita Catalunya?
 
Els aliats més importants són aquelles nacions que ara lluiten per la independència. Una victòria del sí seria un gran suport per a Catalunya i l’ajudaria a aconseguir el mateix.
 
 
- I ara, com veu el referèndum d'Escòcia?
 
Crec que guanyaran els escocesos que volen el seu estat propi. Alex Salmond és un dels comunicadors i polítics més fins de la seva generació. Si l’ha de guanyar algú, és ell.
 
- Si Escòcia aconsegueix la independència, obrirà el pas a d’altres com per exemple Catalunya?
 
Certament, hi haurà un efecte domino per a Catalunya, el País Basc i espero que fins i tot per a Gal.les, el meu país.
 
 
- Quin es el moment actual de Plaid Cymru?
 
Aquest dijous hem elegit una nova líder, jove i dinàmica, per presidir el meu partit. Està compromesa amb la idea de fer de la independència una realitat per al País de Gal.les en una generació. La nostra gent jove aporta nova energia i te molta impaciència per aconseguir la independència. Volen veure Gal.les lliure com molts catalans hi volen veure Catalunya.
 


Comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article


Comenteu l'article
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.