Toni Strubell i Trueta


agost 10
Esport i feixisme
El Punt, El demà
Dilluns, 10.8.2009. 06:45 h| Sense comentaris

 
A les darreres setmanes s’han produït diverses notícies preocupants que parlen d’un possible rebrot totalitari dins el món de l’esport. Quan encara se sent que seria “impossible” que fenòmens com el nazisme, l’estalinisme o el falangisme es reproduïssin avui, aquestes noves creen inquietud. Uns dels qui amb més valentia avisa d’aquests perills avui és el periodista anglès Andrew Jennings. Qui més ho feia fa setanta anys era Josep Sunyol amb el seu lema “Esport i Ciutadania”.

 

D’aquest preocupant rebrot en donen fe unes declaracions comprensives i elogioses envers Hitler de l’omnipotent Bernie Ecclestone (propietari de la Formula One Administration). Va dir que el Fuhrer s’havia vist “empès a fer coses que no volia” (sic) i que, en realitat, “no es va comportar com un dictador”. Però Ecclestone no ha estat l’únic en elogiar Hitler. L’any passat un altre magnat de la Fórmula 1, Max Mosley (President de la FIA), va aparèixer en un vídeo on es feia exaltació del nazisme. Tampoc no podem oblidar els elogis a Franco fets per un darrer entrenador del Real Madrid… No és preocupant tot plegat?

Quina ha de ser la nostra actitud davant d’aquest rebrot? Si per una banda està molt bé que algun diari denunciés que Ecclestone “voreja el delicte”, crida molt l’atenció que aquest i d’altres mitjans hagin preferit callar quan es tractava d’informar sobre d’altres dirigents esportius –ara de casa– que també han incorregut en actituds semblants. En aquest sentit és eloqüent el boicot informatiu que ha existit sobre el Manifest sobre la Democratització de l’Esport que promou l’entitat Democràcia i Dignitat a l’Esport (té web a  www.democracyandignityinsport.cat) que fa reflexionar sobre una foto publicada a la revista Sàpiens (número 42) en què es veu a l’actual President Honorífic del Comitè Olímpic Internacional fent la salutació feixista l’any 1974. Fa, doncs, quatre dies!

Alguns diran que aquesta campanya tracta de “coses superades”. Però les recents manifestacions d’Ecclestone, i certes evolucions electorals a la mateixa Europa, fan pensar el contrari. ¿No acabarà sent molt més saludable la societat romanesa que darrerament ha recriminat a Popescu (ex jugador del FCB) la seva col·laboració amb el règim de Ceacescu? És que només són admeses les recriminacions a règims comunistes? A més, mai no pot ser tard quan els denunciats no han mostrat cap forma de penediment ni d’autocrítica pel seu comportament. Què han de pensar d’això els centenars de milers de persones que en van ser víctimes, i els seus familiars? D’altres diran que aquest senyor va beneficiar-nos portant els Jocs del 92. ¿Però no ho deien també els alemanys de Hitler per haver portat a Berlín els Jocs de 1936?

A la postguerra, l’hongarès Nikolas Hurthy i l'italìa Giorgio Vaccaro van ser expulsats del COI pel seu passat feixista. No seria lògic exigir avui el mateix d’un que no sols n’és membre, sinó president “honorífic”? Així almenys ho creu el miler de signataris del Manifest esmentat, entre els quals cal comptar-hi il·lustres intel·lectuals (com James Petras, Alfons López Tena, Alan Erlich i Joseba Santamaria Rekarte - director de Notícias de Gipuzkoa), gent del món de l’esport (com Duci Simonovic, ex-internacional de bàsquet amb Iugoslàvia i l’exmaratonià José Iriarte “Bikila”) o grups de la memòria i familiars de víctimes del feixisme (com l’Amical de Mauthausen, el Fòrum de la Memòria del PV o Ventureta Ballús, neboda d’un exterminat a Bochum) o catedràtics de desenes d’universitats de tot el món (com JM Solé i Sabaté  (UAB), William Pelz (UChicago) o Liam Kennedy (Queen’s University, Belfast). Cal respondre als qui preconitzen una idea de l’esport vinculada al totalitarisme amb una que l’associa amb la ciutadania i la pedagogia de cara al jovent. Així ajudarem a realitzar el somni que va alimentar Josep Sunyol fins al dia que els feixistes el van matar a Guadarrama.Comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article


Comenteu l'article
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.